J.R.R Tolkien: Sauron Defeated (Christopher Tolkien, red)

Jeg har hatt denne boka halvlest i skuffen i et halvt års tid, så det var på tide å gjøre seg ferdig med den. Dette er del 9 i serien “History of Middle-Earth”, og er enkelt forklart delt i tre deler. Den første delen er “The History of the Lord of the Rings”, del 4, “The end of the Third Age”.  Denne viser hvordan Tolkien utviklet historien som konkluderer de siste kapitlene i Ringenes Herre, med en del morsomme varianter. F.eks en variant av lutringen av Hobsyssel, med Frodo som relativt blodtørstig hevner. En annen, verdt boka alene, er en epilog til LOTR, med Sam og barna hans. Den andre delen er en litt underlig bok, “The Notion Club Papers”. Denne er skrevet i retrospekt, i liksom-fremtid 1986, gjenfunnet i enda mer liksom-fremtid 2012, og beskriver en herreklubb i Oxford som tar for seg litterære aspekter. Mange av medlemmene i klubben deler likheter med Tolkien og vennene hans i “The Inklings”. De fordyper seg i drømmer, og to av medlemmene i klubben får et syn i drømme som beskriver noe som minner om Atlantis, i en Númenor-aktig variant med innslag av gammelengelsk, dårlig vær og gammel britisk og irsk historie. Den siste delen av boka forteller selve dette Atlantis-sagnet i flere varianter “The drowning of Anadûnê”, og viser hvordan denne historien er brukt som grunnlag for “Akkallabêth” i “The Silmarillion”. Til slutt kommer en innføring i grammatikk og fonetikk i språkene som ble snakket i Anadûnê og Avallonia. Dette er litt artig, men blir ganske tungt for dem som ikke er spesielt interessert i språkutvikling. Anbefale boka? For dem som liker historien om Midtgard er epilogen til LOTR med Sam og barna verdt prisen alene. Resten blir for temmelig spesielt interesserte.

http://users.linpro.no/ingvar/books.html

Tags: ,

Leave a Reply