Fri programvare på 79 av Norges 100 mest besøkte nettsteder

TNS-Gallup har en morsom liste med de mest besøkte nettstedene i Norge. Jeg tok utgangspunkt i denne lista fra uke 46 i år (2007). Ved å snuse litt på http-headeren til disse nettstedene, og litt hjelp av Netcraft kan jeg presentere følgende påstand:

Av Norges 100 mest besøkte nettsteder kjører 74 på fri programvare. Om man tar med alle med Linux som operativsystem stiger tallet til 79. Det er også artig at Varnish har tatt så stor markedsandel på så kort tid. Her er lista.

Apache: 60%
Apache + Varnish: 8%
Microsoft IIS: 21%
Oracle: 5% (alle på Linux)
Oracle + Varnish 1%
Resin: 2%
Resin + Varnish: 1%
Zope + Varnish: 1%
nginx + Varnish: 1%

Hvis vi videre ser på hvilke nettsteder som bruker hva, kommer det fram at Microsoft IIS ikke dukker opp på lista før nummer 20 (opplysingen 1881).

Tags: , ,

5 Responses to “Fri programvare på 79 av Norges 100 mest besøkte nettsteder”

 1. Tommy Gildseth says:

  Nå er vel ikke dette Norges 100 mest besøkte nettsteder da, men de 100 mest besøkte nettstedene som Norsk Gallup fører statistikk for. Dette er en betalt tjeneste, og fungerer på samme vis som Google Analytics, ved at man legger inn en liten javascript-snutt i bunnen av sidene som skal trackes.

 2. Nå er jeg nesten litt furten over at yr.no ikke er med på Gallups liste. Men, det er mulig dette blir regnet under NRK.no. yr.no har i hvert fall ca. 350.000 unike brukere på en uke, med 3,6 millioner sidevisninger, noe som burde tilsi en plass blant topp 25 eller noe sånt.

  Anyway – poenget er at vi bruker Varnish som cache foran Apache-serverne som leverer værkartene, samt værdata i XML-format (vha. perl, selvfølgelig).

 3. Per K says:

  +1 for varnish på blogg.no (litt av og på, i tilfelle du ikke fikk det med deg når du sjekket).

 4. ingvar says:

  Det er riktig at Norsk-Gallup-lista delvis er en betalt tjeneste. Samtidig er det vel mer eller mindre den eneste lista vi har. yr.no havner vel på lista om de betaler for det :-)

  at yr.no og blogg.no bruker varnish var nytt for meg, og gode nyheter sådan. Og ryktet sier at enda en av de øverste på lista sterkt vurderer varnish.

  Ingvar

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.