Terry Pratchett: The Carpet People

En ung Terry Pratchett skrev “The Carpet People” før han laget Discworld-bøkene, men man gjenkjenner mange elementer fra de senere bøkene her, og fra genrens bestefar. En stor, flat verden (nede i et teppe) med et mytologisk overbygg i en middelalderaktig tid. Handlingen er komprimert, med klassiske fantasy-ingredienser i rask rekkefølge: Den unge høvdingsønnen som tenker mer enn han slåss viser seg å være et duganes lederemne. Et vandringsfølge med et oppdrag. En vismann viser veien. Underlige, litt overjordiske skapninger som ser framtid og fortid er ikke så glade i å gi råd, men gir dem likevel. En vandringsmann som slår følge viser seg å være en stor kriger og potensiell kandidat for tronen. Onde menneskeliknende skapninger prøver å ta herredømme over det gode riket. En hemmelig gang under jorda (teppet), før de blir tatt til fange, men selvsagt rømmer igjen. Krigerstammer på vandring blir gode allierte i det store slaget på slutten. Høres det ikke veldig kjent ut? Joda, men det blir riktig bra selv om oppskriften er kjent. Pratchetts småhysteriske humor er i ferd med å springe ut, og krydrer med gapskratt innimellom. En riktig godbit. Anbefales for fantasy-elskere med glimt i øyet.

Tags: , , ,

Leave a Reply