Astrid Lindgren: Mio min Mio

Jeg fant ved en tilfeldighet ut at jeg hadde et hull i barnelærdommen min: Jeg hadde ikke lest Mio min Mio. Dette er fantasy av beste merke for ganske små barn. De slemme er veldig slemme, og de snille er veldig snille.

Stakkars lille foreldreløse Bosse blir ignorert av de slemme steforeldrene sine, men blir tatt med av en ånd til Landet i fjerne, der det viser seg at han er den forsvunnede prinsen av den snille kongen. Alt vel så langt, men så viser det seg at det finnes en ond ridder i Landet utenfor.

Her er det mye stoff man kan tolke seg i hjel på. Bibelen og ikke minst Tolkien er klassiske referanser. Et tårn med et skummelt øye i. Magiske sverd som flammer som ild, en flukt gjennom hemmelige huler i fjellet, ridder og væpner inn i ondskapens rike. Høres kjent ut, ikke sant? Samtidig flott bruk av klassiske eventyr-triks, som gjentakelser i ord og handling, dyr og trær som hjelper helter i nød, sju låser og sju vakter, osv. Og selvsagt ender det helt bra til slutt.

Anbefales svært varmt, både for voksne og barn.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.