J.R.R. Tolkien: Ringdrotten

Årets Tolkien-godbit for meg er den nye oversettelsen av The Lord of The Rings. Jeg har lest og omtalt den engelske utgaven flere ganger tidligere, så jeg skipper omtale av selve historien.

Først et par ord om den tekniske kvaliteten på boka, som desverre er litt dårlig. Den lider av slurv fra forlaget sin side. Her finner man xml-markup i innholdsforetegnelsen. Siden med Fëanors alviske skrifttegn mangler fra tillegget. Ættetrærne har svært dårlig trykkekvalitet, og ser ut som kraftig forstørrede jpeg-bilder. Det er dessuten av og til småfeil i teksten som burde vært plukket opp før boka ble trykket. Med forbehold om kasusregler er det f.eks neppe riktig at Galadriel sier “God natt” i en setning, og “God nott” i neste.

Så litt om språket. Boka har blitt kalt en oversettelse til nynorsk. Det er for upresist. Det er som gå til en velfyllt ostedisk i en fransk delikatessebutikk og si at “her har vi Cheddar”. Boka er ei blomstereng av dialekter og språkhistorie. Hobbitene i Heradet snakker som de gjør i Ål i Hallingdal, men med nyanser etter sosial og geografisk tilhørlighet. Alvene snakker Ivar Aasens Landsmål. Orkene snakker et grisete Vika-mål fra forrige århundreskifte. Oversetteren har tatt Tolkiens pekepinner på oversettelse, og trukket dette så langt han har tort, og så litt til. Dette gir en frodighet og frihet til språket som er uten sidestykke i det jeg har lest i mitt liv, og det er bare å ta av seg hatten, for dette er fantastisk godt arbeid.

Groven er ikke redd for å gå inn og gjøre kosmetiske endringer der det trenges for å få teksten til å fungere på norsk. Han har f.eks gjendiktet Bilbos dikt i Rimnadal, og lagt til et par strofer som ikke finnes i originalen, og slike grep løfter oversettelsen enda et par hakk.

Det går litt trått før man venner seg til språket i begynnelsen, men når man har kommet i gang er det bare å nyte.

Boka anbefales selvsagt for alle Tolkien-fans, men også for alle som vil ha en stor språkopplevelse.

Tags: , , ,

Leave a Reply