Henning Mankell: Den femte kvinnen

En gammel mann går til fugletårnet sitt om natten for å se fuglene trekke sørover over Skåne. Han kommer aldri fram. Politiet finner ham i en grøft, spiddet på bambuspåler som i en asiatisk rovdyrfelle. Slik begynner en lang og slitsom etterforskning for Kurt Wallander og etterforskerteamet hans.

Temmelig typisk Wallander-bok fra Mankell. Velskrevet og ganske spennende. Vi ser morderens skritt, og hvordan politiet famler underveis. De beste passasjene er imdlertid de som beskriver Wallanders liv. Hans mangel på regelmessig søvn og måltider, samarbeidet med kollegene, hans forhold til faren, datteren og kjæresten i Riga, og savnet etter et liv med hus, hund og hustru og en bil som ikke til enhver tid er på sammenbruddets rand. Passe deler av personlighet, og den langsomme opprullingen av mordsaken, gjør boka til en bra leseopplevelse. Ikke svært annerledes andre Wallander-bøker, men en av de absolutt bedre i serien.

Tags: ,

Leave a Reply