Jan Egeland: Ulvenatten

Ganske velskrevet thriller om gisseldrama i Oslo Sentrum. Et populært battprogram i den norske TV-kanalen ABC blir kapret av Tsjetsjenske terrorister i beste sendetid, og det hele blir direktesendt til hele verden.

Boka er svært grundig bygget opp, med masse research og detaljer som sikkert er ganske så nøyaktige, men det blir litt overlesset fra tid til annen. Det er f.eks ikke nødvendig å hele tiden messe opp hvor man er og hva klokka er for annethvert avsnitt, eller å angi en NTB-melding eller en epost i verbatim, inklusive avsender og antall tegn. Noen litt drøye friheter har forfatteren også tatt seg for å få det hele til å henge sammen. Er det sannsynlig at den russiske ambassadøren plumper ut med opplagt sensitive hemmeligheter til en journalist, selv om denne er en gammel venn? Og dersom et fly nødlander på en flyplass i Norge, vil ikke dette automatisk utløse en storm av brannbiler og ambulanser?

Minst et par grener i handlingen er unødvendige for sammenhengen, og kunne sannsynligvis vært sløyfet for å gjøre den strammere. Den obligatoriske konspirasjonen kommer litt for tydelig fram litt for tidlig, men om man svelger dét blir det ganske bra underveis. De beste delene er de historiske tilbakeblikkene. Vi kunne også gjerne blitt bedre kjent med følelseslivet til hovedpersonene. De blir sjelden mer enn typer, noen ganger nesten klisjéer.

Dette er en grei thriller. Ikke helt fantastisk, men godt tempo og mye bra spenning. Grei tidtrøyte. Men den setter neppe den Tsjetsjenske saken på dagsorden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.