P.D. James: Det svarte tårnet

Adam Dalgliesh slipper ut fra sykehus etter å ha vært alvorlig syk. Han får brev fra en gammel prest han kjente fra guttedagene, og bestemmer seg for å tilbringe rekovalenstiden hos ham. Når han kommer fram er presten død, og det skjer underlige ting i institusjonen han var tilknyttet. Dalgliesh blir etter hvert motvillig trukket inn i omstendighetene, og det er vel ingen bombe at flere enn presten må bøte med livet før historien kommer til enden.

Dette er en svært god krim, og holder glatt koken selv om den er nesten like gammel som meg. Lesere som har lest mye Agatha Christie får raskt mistanke om hvem morderen er, men motivet og sammenhengen forblir en overraskelse helt til slutten. P.D. James glimrer med pennen når hun beskriver landskap, personal og pasienter og deres tanker og følelser, og jeg tar meg av og til i å tenke med gru på hvordan hun ville ha beskrevet meg selv, om jeg hadde vært rollefigur i en av hennes bøker.

Gammel krim er eldst. Glimrende som påskekrim.

Tags: , ,

Leave a Reply