Håkan Nesser: En helt annen historie

Politibetjent Gunnar Barbarotti bor i den svenske byen Tjymlinge. Rett før han drar på elskovsferie med kjæresten sin mottar han et besynderlig brev der et mord blir annonsert. Før han kommer tilbake fra ferien har drapsmannen gjort alvor av trusselen. Så kommer det flere brev, og en seriemorder ser ut til å være på ferde. Parallelt med historien får vi presentert en reiseskildring fra Bretagne, som etter hvert tar alvorlige vendinger, og sammenhengen til drapene Barbarotti etterforsker, virker klar.

Det er mange gode ting å si om denne boka. Den har et levende språk. Den er mer avslappet enn de nært beslektede Wallander-bøkene til Henning Mankell. Barbarotti er en likanes kar, og dette bærer boka fram, og gjør den svært leseverdig. Han har sitt å stri med, men tar en dag av gangen, møter kriser med humor og omtanke, og ting ordner seg. Han er ingen helt, og heller ikke noe etterforskningsgeni, og mot slutten er det ikke en gang han som løser saken. Den blir nøstet opp enkelt og genialt, og etter at man har fått sammenhengen er det nesten fristende å lese gjennom en gang til for å lete etter ledetråder som er lagt ut.

Avslutningsavsnittet er storartet.

Anbefales – jeg skal lese mer Nesser også, jeg.

Tags: ,

Leave a Reply