Jonas Lie: Kommandørens døtre

Cecilie Witt er grundig forelsket i den staute men alvorlige løytnant Fasting, men hun blir strengt fulgt opp, og moren og broren formaner henne, så hun ikke får utfolde seg. Søsteren Marthe må også avvise sin hjertes utkårede, og elendigheten vil ingen ende ta. Man får litt lyst til å rope til dem, MEN SÅ SNAKK SAMMEN, DA!

Jeg tror Jonas Lie var knallaktuell og en sterk litterat og samfunnskritiker da han fulgte opp Camilla Collett sin Amtmannens Døtre med denne boka. Men i dagens samfunn slår den inn åpne dører, og kan lett få komisk skjær av kostymedrama i svart/hvitt en torsdagskveld på NRK2, med høy ballkjolefaktor og eplekjekke herrer i uniform. Det er selvsagt blodig urettferdig det hele, og vi føler hjertelig med hovedpersonene, Cecilie og Marthe. Men så er det forbi.

Anbefales sannsynligvis som særemne i videregående.

Leave a Reply