Håkan Nesser: Det grovmaskede nettet

Janek Mattias Mitter våkner etter tidenes fyllekule med sin kone, vakler ut på badet, og finner henne druknet i badekaret. Han kontakter politiet, men blir selv arrestert for mordet, og forsvaret hans er svakt. Bokas hovedperson, førstebetjent Van Veeteren, dukker ikke opp før etter en god bunke sider, og vi rekker i stedet å bli bedre kjent med Mitter, som virker ganske underlig. Så skjer det flere mord, og Van Veeteren må bruke sine små grå for å løse saken.

Det grovmaskede nettet er Håkan Nessers første bok om den erfarne etterforskeren Van Veeteren. Han framstår som en ganske typisk krimbok-etterforsker. Separert, litt dårlig rygg, røyker en del, og frenetisk tyggende på tannpirkere når han ikke bruker sigaretter. Spiller badminton med sin trofaste sidekick kriminalbetjent Münster, og bruker som Poirot heller sine små grå, enn å lene seg på tekniske funn.

Selv om boka ikke er genial, er den underfundig, og slektskapet med de senere veldig flotte bøkene i Barbarotti-kvartetten er klart synlig. Like viktig som hvem som er morderen, er hvorfor han dreper. Og beskrivelsene av tankespinnet til flere av hovedpersonene er veldig flott, og lett å kjenne seg igjen i.

Tags: , ,

Leave a Reply