Håkan Nesser: Carambole

Pieter Clausen tar noen glass med gamle venner. Han tar likevel bilen når han reiser hjem. Det regner og er dårlig sikt. Bilen treffer en ung gutt på vei hjem. Gutten dør. Clausen tror han er uten vitner, og stikker av. Senere viser det seg at det fantes et vitne likevel.

Førstebetjent Van Veeteren har pensjonert seg, eller langtidspermisjon som politisjefen ynder å kalle det. Sønnen hans, Eric, blir funnet, drept med “slag av stump gjenstand”, som det heter. Det blir vanskelig for Van Veeteren å holde seg unna etterforskningen.

Dette er en svært god kriminalfortelling. Flere momenter hever historien. De beste avsnittene er kanskje der Van Veeterens sorg og savn etter sønnen rolig og kraftig blir malt ut. Et annet moment er hvordan livet til Clausens endrer seg etter den tragiske påkjørselen. Et tredje moment er hvordan Van Veeteren må forholde seg til sønnens samboer. Her er mange sterke fortellinger vevd sammen. I tillegg kommer selvsagt etterforskningen, som skrider fram til saken er løst.

Elegant og stilrent, med Nessers nydelige språk. En annerledes kriminalroman. Anbefales varmt.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.