Håkan Nesser: Tilfellet G

En litt lurvete privatdetektiv får i oppdrag av en vakker kvinne å overvåke hennes mann. Noen dager senere blir kvinnen funnet død, på bunnen av et tomt badebasseng, utenfor huset der ekteparet bodde. Ektemannen, Jan G. Hennen siktes for mord.

For dem som har lest Van Veeteren-serien av Håkan Nesser er det ingen overraskelse at G-saken, etterforskningen av Hennen, eller bare “G”, som han blir kalt, ender med at Hennen, siktet for drapet på sin kone, blir frikjent, og Van Veeteren blir dermed påført sitt eneste nederlag i sin etterforskningskarrière. Men når den pensjonerte førstebetjenten har gitt opp å skrive ferdig meoarene sine, og sitter litt loslitt, men fornøyd i antikvariatet sitt, dukker saken opp igjen. Kan den løses denne gangen?

Denne boka er flott, og den blir enda bedre om man har fulgt hele serien. Underveis får vi oppsummering av mange av de andre sakene Van Veeteren har jobbet med. Vi nikker gjenkjennende hver gang et navn dukker opp. Den klassiske tørre humoren etterforskerne mellom gjør at man trekker mye på smilebåndene underveis. Sporene ender opp til slutt i Kaalbringen, og som i Borkmanns Punkt bor Van Veetern hos den gamle politisjefen – og de to gamle vennene koser seg glugg-glugg-glugg ihjel i pausene i etterforskningen. Mot slutten blir det så grisespennende som Nesser klarer å få det til, og boka ender som en ren thriller.

Svært velskrevet, anbefales sterkt, men bør leses som en dessert, etter resten av serien.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.