Jules Verne: Jorden rundt på 80 dager

Året er 1872. Den ekstremt korrekte engelske gentleman Phileas Fogg tar imot veddemålet om at det er mulig å reise jorda rundt på 80 dager, og møter sammen med tjeneren sin mange eventyr før han er tilbake i London.

Dette er en ultra-klassiker som alle lese. Jeg har hatt den som høytlesning for den eldste av guttene mine noen kvelder nå, og den er like magisk som da jeg leste den for kanskje 25 år siden. Det eneste som trekker ned er utgaven. Jeg brukte min barndoms “GG”-utgave, Gyldendal, 1981, 2. opplag, oversatt av Jo Ørjaseter, og det er ganske elendig arbeid. Passepartout har f.eks fått det kjedelige navnet “Smart”, og det er mange språklige feil og svakheter. Fiks (Fix) omtales f.eks vekselvis som “detektiv” og “oppdager”. Jeg håper boka har kommet i forbedret versjon siden jeg var liten.

Ellers anbefales denne boka for alle over f.eks sju år.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.