Jan Guillou: Arven etter Arn

Birger Magnusson er sønnesønn til salige Arn Magnusson, og sønn av Ingrid Ylva, enken etter Magnus Måneskjöld. Han starter som ridder, og ender som riksjarl, og den som virkelig samler Sverige til ett rike.

Igjen blander Guillou fakta og fiction, men nærmer seg nå den virkelige historien, samtidig som han smører på med virkemidler og dramaturgi til en tøff og maskulin middelalderbok, og han skaper nok en gang gjerne en “supermann” som klarer brasene når det stormer som verst, enten det er i familien, på ættetinget, eller på slagmarken. Her er det blodige kriger, konger som kommer og går, og alt som tjener den gode saken – rikets sikkerhet og “endrektighet” blir gjort, selv om det går ut over ettermælet.

Et must for dem som likte bøkene om Arn. Det starter litt trått, med mye repitisjon og drivgods fra “Riket ved veiens ende”, men den tar seg opp etter hvert, og står trygt på egne bein mot slutten. En morsom øvelse er å følge den virkelige historien, f.eks fra Wikipedia sin liste over Sveriges regenter, og se hvor grundig Guillou har gått til verks.

Om man liker historiske romaner er dette en svært god bok.

Tags: ,

Leave a Reply