George Orwell: 1984

Jeg har fyllt et hull i min sosiale dannelse, og fått noen flere knagger i referanse- eh, entréen min. Jeg har lest 1984.

I 1984, en fjern framtid (fra da boka ble skrevet), er verden delt mellom supermaktene. Hovedpersonen Winston Smith bor i London i Oceania. Det er lenge siden revolusjonen, og revolusjonshelten Big Brother leder staten gjennom sitt fryktede parti. Samfunnet som beskrives er fullstendig gjennomovervåket og totalitært. Big Brother’s watching you – gjennom teknologi og via angivere. Barn opplæres til å angi sine foreldre. Ingen avvik tillates. Du kan bli overvåket hvor og når som helst. Annerledestenkende blir sortert ut og anhilert. Historien skrives om kontinuerlig til støtte for partiets avgjørelser. Winston er partimedlem og jobber med historieomskriving i Department of Truth, men setter i hemmelighet spørsmålstegn ved hele sivilisasjonen, og har begynt å skrive dagbok – naturligvis fullstendig illegalt – og er livredd for å bli oppdaget. Underveis treffer han sitt livs kjærlighet.

1984 er en kritikk av totalitære samfunn, og i historiens lys kan vi jo peke på Nazi-Tyskland, Sovjetunionen og DDR. Den er vel verdt å lese, og er en viktig bok. Men spesielt behagelig er det ikke.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.