John le Carré: Marionetten

En radmager asylsøker fra Tsjetsjenia, med dårlige utsikter til asyl dukker opp i Hamburg, og kommer under vingene på en ung advokat som jobber med asylsaker. Hun forsøker å redde ham. Med seg fra hjemlandet har mannen et brev med et navn og nummeret til en hemmelig bankkonto. Sjefen i banken er deillusjonert i livet, ekteskapet og landet, og får en misjon: Også han vil hjelpe. Det trekkes opp et trekantspill av umulig kjærlighet. Men i bakkant sitter etterretningstjeneste og sikkerhetspoliti, og i post-9-11-vesten er alle på terroristjakt.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Det er en fryd å starte på en bok av John le Carré. Språket hans er så frodig og så levende, selv i oversatt tilstand. Alt blir synlig, kan luktes og smakes. De henslengte kommentarene, aksentene, de fordekte spillene med ord, og ikke minst talene. Det føles svært virkelig. Spennende blir det også. Og boka er ikke minst en kritisk kommentar til de vanvittige utslagene som “war on terror” medfører.

Alle John le Carrés bøker anbefales. Denne ikke mindre enn de øvrige.

Leave a Reply