Neil Gaiman & Terry Pratchett: Good Omens

Engelen Aziraphale og demonen Crowley får beskjed fra sine respektive overordnede at Harmageddon nærmer seg, og at antikrist skal fødes. Problemet er at både Aziraphale og Crowley har blitt relativt gode venner, og har levd så lenge blant menneskene, og trives så godt i verden, at de synes det er fint om Dommedag ikke kom. De overvåker barnet, og forsøker å gi det halvt-om-halvt med himmelsk og jævelsk påvirkning, slik at gutten ikke vil klare å bestemme seg for hva han skal gjøre når tiden hans kommer. Problemet er bare at på grunn av en overivrig (og tedrikkende) satanistsykepleier, blir barnet ikke bare med vilje byttet ut, men dobbeltombyttet ved fødselen, og den virkelige antikrist, vokser opp på landet i naturskjønne omgivelser, med familien og gode lekekamerater.

Et par sub-plot: Apokalypsens fire ryttere, Death, War, Famine og Polution (Pestilence tok ut pensjon etter at bruken av Penicillin bredte om seg) viser seg fram, og trer til slutt sammen som apokalypsene fire bikere(!!) Etterkommeren etter den synske heksa Agnes Nutter, Anathema Device, og heksejegeren Newton Pulsifers etterkommer Newton Pulsifer treffer hverandre, og forsøker (selvsagt forutsagt) å forhindre Verdens undergang.

Denne boka er visstnok en slags parodi på skrekk-okkult-boka og -filmen The Omen fra 1976. Den har jeg hverken sett eller lest (kall meg ignorant), men jeg fikk svært godt utbytte av Good Omens likevel. Dette er en finfin miks av Pratchett og Gaiman. Begge setter sitt velkjente preg på boka, og den sklir elegant mellom de to herrenes typiske stil og skrudde verdener. Her er velkjente typer både fra Sandman og Discworld. Riktig morsomt, og selvsagt erkebritisk blir det underveis. Det religiøse innholdet er ikke allverdens å skryte av, og det vesle sparket til dualistiske religioner generelt mot slutten blir litt halvhjertet, men det var sikkert ikke meningen at det skulle være så alvorlig heller. Snarere tvert imot.

Kan trygt anbefales for dem som liker både Gaiman og Pratchett.

Tags: , ,

Leave a Reply