Terry Pratchett: Unseen Academicals

Ankh Morporks eneherskende tyrann Vetinari bestemmer at det eldgamle spillet fotball har kommet for å bli på den magiske Skiveverdenen, men at det er nødvendig at den organiseres litt mer enn dagens rene gatekamper. Oppgaven med å få orden på sakene havner hos rektor Ridcully ved Unseen University, som også må lage sitt eget universitetslag. Som keeper finner vi selvsagt bibliotikaren (en orangutang), og selv om det er forbud mot å bruke magi underveis blir det mange magiske øyeblikk.

Som vanlig på UU er det mye slapstick og moro. Klassiske fotballroller blir parodiert, ikke minst reporteren fra sidelinja. Et bittelite kjærlighetsbilde fra West Side Story kan anes. Og som moralsk sidetema: Alle bør få en sjanse; et spark til Tolkiens ensidige fordømmelse av orkene, som aldri vises noen nåde i hans verden.

Pratchett anbefales som vanlig alltid, selv om dette ikke er hans aller beste bok.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.