Kjell Ola Dahl: Siste skygge av tvil

John Hammersten har nettopp kommet ut av fengsel. Han fikk fem år for besittelse av narkotika, men påstår selv at stoffet var plantet, og at han var utsatt for et komplott. Når han kommer ut begynner han å nøste opp historien.

Plottet i denne boka er ikke spesielt overraskende. Det er egentlig ganske grei skuring. Det som er overraskende er stilen. Dette er ren Film Noir. Her er skumle drap i halvmørke, sinnsykt vakre kvinner, sinnsyke og vakre kvinner, dampende erotikk, forfølgelse gjennom kjellerlokaler, klatring på tak, og innpåslitne politifolk. Det eneste som mangler er egentlig regnvær. Prikken over i’en er den mystiske Grethe Lindemann. Maken til Femme Fatale tror jeg ikke finnes i norsk litteraturhistorie.

En veldig, veldig bra kriminalroman, som ville gjort det flott på det store lerettet også.

Leave a Reply