P.D. James: Den siste pasienten

Rhoda Gradwyn er journalist. Fra barnsben av har hun et skjemmende arr i ansiktet. Etter en slitsom barndom har hun etablert seg som en respektert og fryktet gravende journalist. Hun finner ut at hun ikke trenger arret lenger for å definere seg selv, og tar inn på en privatklinikk drevet av den annerkjente plastikk-kirurgen dr. Chandler-Powell. Han på sin side har kjøpt et gammelt gods for å drive klinikken sin på, og som husholderske og daglig leder i huset har han ansatt datteren til den forrige eieren. Så blir Rhoda funnet død. Adam Dalgliesh har fått en ny sak.

Ganske klassisk “hvem gjorde det”, og komplett med engelsk gods, der en kvinne i sin tid ble brent som heks, som ramme. Omstendelig tar P.D. James for seg personene, og legger deres tanker og følelser for dagen. Det jeg kansje liker best med bøkene om Adam Dalgliesh er at vi blir så grundig kjent med persongalleriet. Dette er ikke den beste boka om Dalgliesh. Etterforskningen blir litt rotete og uoversiktelig, selv om det hele til slutt trer klart fram for Adam, som kan lukke saken, og ta seg videre i sitt eget liv; han skal endelig gifte seg med Emma. Men stort sett hele forfatterskapet til P.D. James kan anbefales, også denne boka.

Tags: , ,

Leave a Reply