Håkan Nesser: Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen

Sverige på 60-tallet. Erik er 14 år. Moren hans skal snart dø av kreft. På skolen får de vikar de siste ukene før sommeren. Vikaren Ewa Kaludis er like ung og vakker som selveste Kim Novak. Hun er forlovet med en håndballkjendis, men alle i klassen ligger langflate etter henne. Når skoleferien begynner drar han på sommerferie til landstedet Genesaret sammen med en klassekamerat og den eldre broren, mens faren følger opp moren på sykehuset. Så dukker Ewa opp der ute.

Dette er en gnistrende god bok. I stil starter den som ungdomsroman, ikke ulik f.eks Beatles eller Seierherrene, og gir ungdomstiden som gutt på 14 år et ansik, og det er tidløs sannhet. Jeg måtte imidlertid google hvem Kim Novak er. Jeg håper hun føler seg smigret av boka. Mot slutten endrer historien seg i kjent Håkan Nesser-stil karakter, og blir til en slags kriminalroman, med oppklaring på siste side.

Underveis blir det gitt et hint til hvem som er den skyldige som er så klart som vann. Men det ser man selvsagt ikke før man etter at man er ferdig, i klassisk Agatha-Christie-stil.

Anbefales varmt

Tags: ,

Leave a Reply