J.R.R. Tolkien: The Silmarillion

Igjen. Fordi det er den tiden på året. Jada.

2 Responses to “J.R.R. Tolkien: The Silmarillion”

 1. Marte says:

  Hei på deg!
  Leser du Tolkien bare på engelsk? Eller både norsk og engelsk? Hva foretrekker du?

 2. ingvar says:

  Hei, Marte.

  Som entusiast tar jeg meg tid til et litt grundig svar :-)

  Jeg forsøker å få tid til en en gjennomgang av Tolkiens “kanon” – The Hobbit, The Lord of the Rings, og The Silmarillion. I tillegg prøver jeg å lese minst en Tolkien-relatert bok i løpet av året. For 2011 står “The Legend of Sigurd and Gudrún” for tur.

  De siste årene har det blitt mest lydbok-gjennomganger av standardverkene, ellers strekker ikke tiden til, men jeg har lest rikelig Tolkien på norsk tidligere. Jeg har to norske utgaver av “The Lord of the Rings”. Klassiske Torstein Bugge Høverstads oversettelse “Ringenes Herre” har jeg lest fullstendig i filler. Jeg koste meg også veldig bra med “Ringdrotten” oversatt til nynorsk/diverse dialektmål av Eilev Groven Myhren. Høverstads “Hobbiten” leste jeg for den eldste av guttene mine forrige året. Det var jo gøy. Grovens nynorske “Hobbiten” måtte jeg selvsagt også ha med meg. Jeg har lest Silmarillion på norsk et par ganger også i Nils Ivar Agøys oversettelse. Den er veldig, veldig bra.

  Mer “apokryfe” verker av salig John Ronald finnes jo ofte bare på engelsk, så da er valget enkelt.

  Hva jeg foretrekker? Tja, som lydbok er valget opplagt. De engelske uredigerte utgavene av The Lord of the Rings og The Hobbit leses med stor innlevelse av Robert Inglis. Han er helt genial. Tilsvarende er Martin Shaw sin tolkning av The Silmarillion fantastisk. De norske lydbokutgavene kan ikke måle seg i det hele tatt. De er ikke dårlige, men de når ikke Inglis og Shaw til knærne en gang.

  Når jeg nå kjenner teksten rimelig godt foretrekker jeg nok engelsk på papir også. Jeg henger meg litt for mye opp i oversettelsen når jeg setter meg ned med de norske utgavene. Likevel har både Agøy, Høverstad og Groven en høy stjerne hos meg.

  Ingvar

Leave a Reply