Boris Akunin: Sister Pelagia and the black monk

Nonnen Pelagia, som er en mellomting av en strengt religiøs Miss Marple og Charlie’s Angels, er tilbake i nytt eventyr fra slutten av 1800-tallets Russland.

For mange hudre år siden så munken Basilisk Guds finger slå ned på en liten øy. Han grunnla en eremitthule på stedet, der munker kunne leve så tett til Gud som det gikk an. På fastland i nærheten ble senere klosteret Nye Ararat bygget. Med ny Abbed har klosteret stor økonomisk fremgang, blir en hel liten by, og gjør gode penger på turister. Men så viser Basilisk sitt gjenferd seg på stedet, og grusomme ting hender.

Biskopen Metrofani sender først en mann for å undersøke. Han blir gal, og innlagt på det lokale sinnsykehuset som en eksentrisk lege har anlagt på klosterets område. Neste sendebud går det ikke bedre med, og heller ikke nummer tre. Pelagia bestemmer seg for å ta saken i egne hender.

Dette er en svært underholdende bok. Her er en masse nesten komisk erketypiske roller. Den blonde sterke helten, den gale vitenskapsmannen, den griske abedden, den eksentriske legen, og en mørk femme fatale. Selvsagt er ikke alt som det ser ut til på yttersiden, og med mentalpasienter som omgås folk flest, hvem kan Pelagia stole på? Mysteriet løses til slutt, jeg ble i hvertfall overrasket.

Anbefales

Leave a Reply