Stein A. J. Møllerhaug: Tors hammer

Den tidligere elitesoldaten Tor leder Norges cyberforsvar, en hemmelig gruppe ekstremt dyktige hackere som driver både aktiv og passiv overvåking av data på og av Internett, på oppdrag fra norske myndigheter. Tor  avverger et attentat mot Norges forsvarsminister, men kvinnen som leder attentatet slipper unna. Han gjenkjenner kvinnen som en internasjonal størrelse innen organisert kriminalitet. Hun har nylig blitt sluppet løs av FBI, og jakten starter.

Dette er en artig bok, men litt hesblesende. Sjangeren ligger nært til teknothriller, men det blir litt mye vill vest/Charlie’s Angels/James Bond/Coque Rouge for min smak. Datajargongen har høyt nivå, og det er ikke den ting man ikke kan finne ut ved å søke litt (eller mye) i informasjonshaugene. Vi hopper mellom en bunker på Vestlandet forledd som dykkersenter, til helikopteraksjoner over Nordsjøen, til spaning og væpnet angrep i USA. Lukter amerikansk actionfilm lang vei, egentlig. Skal vi se, hvilke sjablonger har vi ikke nevnt? Vakker kvinnelig skurk topptrent i kampkunst? Check. Konspirasjon innen stor amerikansk etterretningsorganisasjon? Check. Flukt fra umulig posisjon  gjennom ventilasjonssjakt? Check. Sinnsyke biljakter? Check. Desarmering av tikkende bomber? Check. Avsløring av muldvarp? Check. Dykkescene med haier, og surstofflasker ute av kontroll? Check. Enmannshær i blodig hevneaksjon? Check. Ulovlig militæraksjon med HALO-hopp og store eksplosjoner? Check. Da tenker jeg det holder.

Sorry, plottet blir litt for tynt til at jeg kan gi denne boka toppkarakter, og det er rett og slett smurt litt for tjukt på med effekter. Som actionfilm hadde den vært storveis.

Bonus som trekker opp: Boka er tilgjengelig for fri nedlasting og kopiering gitt visse kritierier, se http://www.mollerhaug.com/

Leave a Reply