Dag Solstad: Professor Andersens natt

Pål Andersen, professor i litteratur ved Universitetet i Oslo med Ibsen som spesialitet, feirer jul alene i sin leilighet på Skillebekk med stort velbehag. Han kler seg pent opp, spiser tradisjonell mat, inspiserer juletreet sitt, åpner gaver (en bok av Ingvar Ambjørnsen og en av Karsten Alnæs), og koser seg med konjakk. Idét den hellige natt begynner titter han over på den andre siden av gaten, og blir vitne til et mord.

Hans første tanke er å fortelle det han har sett til politiet, eller i det minste, til noen, men opplever at det kan han ikke gjøre, selv ikke til sine beste venner. I skrekk over sin egen reaksjon forsøker han å rømme fra det hele ved å feire romjulen i Trondheim. Derfra må han rømme hjem igjen i skrekk over at forbryteren kanskje kommer til å unnslippe. Mer og mer usikker forsøker han å tolke sin egen reaksjon, og hvordan han skal komme seg ut av den. Det blir ikke rent lite ibsensk av det, og passer jo bra. Underveis blir det plass til noen ganske absurde og humoristiske møter.

Dette er den ytre historien, som er interessant nok, men jeg mistenker at Solstad bruker den som ramme for å komme med ikke for tilslørt kritikk av sin egen generasjon generelt, og klassereisen fra opprørske 68′ere til veletablerte rike akademikere spesielt. Noen ganske ramsalte spark til norsk Ibsen-dyrkning (“er dette egentlig så veldig bra?”) blir det også tid til.

Vel, morsomt er det uansett

Tags:

Leave a Reply