Matt Rees: En grav i Gaza

Historielæreren Omar Yussef reiser til Gaza for å være med på å inspisere en FN-finansiert skole der. Da han kommer dit viser det seg at en av lærerne ved skolen er arrestert. Yussef forsøker å nøste i saken, men Gaza er et farlig sted å forsøke å oppklare mysterier. Et liv er lite verdt, de fleste forbrytelser henger sammen, og millits står mot millits i det ene lokale oppgjøret etter det andre. Yussef innser plutselig at både han selv og vennene hans fra FN er i stor fare.

Dette er riktig bra, men kanskje litt ujevnt innimellom. Hovedpersonen Yussef er en elskelig, men litt sliten bestefar, og en ganske så fremragende privatdetektiv. Den klassiske detektivromanens bakgårdsgater og storby i regn og tåke er byttet ut med fattigslige Gaza i sandstorm. Samtidig er dette en eksplosiv politisk thriller som beskriver forholdene i Gaza på sitt verste, med fattigdom, vold og gjennomgripende korrupsjon. De bitene er temmelig trist lesning, og det blir ikke lysere av at det er basert på faktiske hendelser. Det er ikke mye til framtid i Gaza, og det er ikke nødvendig med israelske soldater for å gjøre livet i flyktningeleirene trist og farlig.

Dette er en bok det er vel verdt å lese, ikke minst for dem som er interessert i konfliktene i Midtøsten. Den norske oversettelsen skjemmes desverre av småfeil og unøyaktigheter, og kunne godt vært en runde til i kvalitetskontrollen. Jeg vil likevel anbefale den både for aktualitet og underholdningsverdi.

Leave a Reply