Kate Summerscale: Mr. Whichers mistanker, eller mordet i Road Hill House

Ramme: Victoriatidens England, 1860. Et herskapshus sover. Hunden bjeffer ved midnattstid, ellers er det stille. Dagen etter er husets yngste sønn forsvunnet fra senga si. Det letes over alt før liket etter gutten til slutt blir funnet, ille tilredt, i utedoen. Politiet varsles, og den kjente etterforskeren mr. Whicher tilkalles fra Scotland Yard.

Dette virker jo som en blodig, men like fullt ganske velbrukt oppskrift på et mordmysterium. Men det er to ting som er spesielle med denne historien. For det første er den er sann, og slett ikke fiksjon. For det andre er dette alle herskapsmordhistoriers mor. I all sin grusomhet ble det en kjempesnakkis over hele Storbrittania, og inspirerte senere forfattere til å skrive nettopp denne type historier.

I form er dette en fantastisk bok. Den er et nitidig puslespill av nøye research, der etterforskningen etter mordet blir gjort nøyaktig rede for, og hver eneste detalj kan spores tilbake til kjente kilder. Forfatteren har lagt ned et enormt arbeid både i bakgrunnen til de enkelte involverte, og i å fremstille historien i et stykke, fra hundrevis av kriminalrapporter, avisartikler, bøker og andre kilder. Svært imponerende. Samtidig viser hun hvordan historien stormet i victoriatidens England, og hvorfor den ble så viktig, og påvirket hele samfunnet, og siden har inspirert mange forfattere. Ikke minst antyder hun en delvis alternativ løsning på hele mordgåten.

På grunn av sin form krever denne tiden litt mer av sin leser enn et tilfeldig mordmysterium fra kioskhylla, men den som skjenker den sin fulle oppmerksomhet blir også dertil belønnet. Anbefales varmt.

Leave a Reply