Håkan Nesser: De ensomme

En mann blir funnet død ved foten av et stup. Ikke så veldig rart kanskje, bortsett fra at det viser seg at mannens samboer døde på samme måte, og på nøyaktig samme sted, 35 år tidligere. Kriminialoverbetjent Gunnar Barbarotti er tilbake i en ny sak der han må drøfte livet med VårHerre og løse nok et mysterium sammen med sin kompanjong Eva Backmann

I 1969 reiser Richard Berglund til Uppsala for å studere. Der treffer han den meget forekommende Tomas, og de blir fort venner. Tomas treffer Gunilla, og Richard sin Anna. Med et par til, Tomas’ søster Maria med hennes venn Germund, blir de en sekstett som tilbringer mye tid sammen. Vi følger parene gjennom flere år, til de ikke møtes lenger etter 1974.

Håkan Nesser er en stor historieforteller. Han veksler mellom nåtid og fortid, og lar hendelsene i Gunnars og de seks unges liv spille mot hverandre. Når krisen treffer de seks i fortiden, treffer den også Gunnar i nåtiden, og livet hans slår plutselig kolbøtte. Forfatteren veksler mellom forskjellige synsvinkler, snart hos Gunnar og familien hans, snart hos Eva Backmann, så inne i hodet til Maria Winckler, og så til Richard. Underveis får han sagt mye viktig om kjærligheten og livet, men uten å smøre for tjukt på.

Til slutt får vi endelig oppklaringen på mysteriet. Jeg ble ikke veldig overrasket – det kritiske punktet i fortellingen ble ikke skjult godt nok, men likevel spennende nok til at vi blir drevet side opp og side ned til det endelig er ferdig.

Her er det bare å ta av seg hatten og bukke dypt, for dette er veldig, veldig bra. Anbefales svært varmt.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.