Platon: Drikkegildet i Athen

Da var det tid for litt allmenndannelse igjen. Siden jeg aldri studerte filosofi utover ex.phil. var dette verket ganske ukjent for meg. Boka innledes med et laaaaangt essay, for ikke å si forelesning, om hvor fantastisk verket er, og en dyp tolkning av det hele. Jeg må innrømme at jeg fant selve boka mer interessant. Morsom retorikk over litt aparte temaer sett fra dagens situasjon. Særlig dette med at det på langt nær burde være hovedregelen, at eldre menn tar unge gutter som elskere, finner jeg jo litt … pussig, men var vel kanskje svært vanlig i oldtidens Athen. Det minnet meg plutselig veldig om retorikken i forsvaret for Oscar Wilde under anklagen om homofili, slik den blir gjengitt i filmen Wilde.

Mot slutten av boka blir Sokrates lovprist opp og i mente, men jeg mistenker vel Platon for å skrive sin egen filosofi inn i Sokrates’ sitater.

Anbefales for dem som ikke fikk nok av hulelignelsen under forberedende.

Leave a Reply