Terry Pratchett: Snuff

Leder for Ankh-Morpork City Watch, sir Samuel Vimes, blir tvunget til å levere inn politiskiltet. For å ta ferie. Målet er hans kones tidligere, nå hans eget, gods på landet, i et par ukers hyggelig familieliv med kone og unge Sam, i frisk luft, og landlige omgivelser. Hva kunne vel være bedre. Som arbeidsnarkoman politimann holder Vimes på å gå på veggene, men finner heldigvis en stygg kriminalsak han kan la seg beskjeftige med.

Temaet i boka er velkjent gjennom City Watch-bøkene i Discworld-serien: Alle er like mye verdt, og loven gjelder for alle, uansett kjønn, rase eller overbevisning, det være seg vampyrer, varulver, mennesker, dverger, troll, orker, eller, skal det vise seg i denne boka, tusser (goblins). Trafficking og narkotikasmugling er alvorlige saker, og action blir det nok av. Vimes må nok en gang jage en sinnsyk morder, heldigvis godt støttet av sin familie, sin livsfarlige butler, og den lokale lensmannen, som stort sett bruker fengselcella si til svinerøkt. Pratchett krydrer det hele med masse knusktørr humor og ordspill, og hele menasjeriet fra City Watch.

Med bok nummer, hva er det blitt, 39? i Discworld-serien, skulle man kanskje tro at kvaliteten ville gå litt ned, eller forfatteren bli litt sliten. Men slik er det ikke. Pratchett har levert enda en glitrende bok. Snuff anbefales varmt.

Tags: , , ,

Leave a Reply