Hans Olav Lahlum: Satelittmenneskene

1969. Politietterforsker Kolbjørn Kristiansen, K2 blant venner, og hans venninne Patricia Borchmann må løse et nytt mysterium. Denne gangen er det klassisk herregårdskrim. Magdalon Schjelderup, motstandsmann under krigen, nå mangemillionær og eier av en stor herregård høyt oppe i åssiden over Oslo, ringer K2 og forteller at han regner med at noen forsøker å drepe ham. De blir enige om å treffes over helgen, men allerede dagen etter dør Schjelderup av forgiftning i sitt hjem, mens han sitter til bords med sin nærmeste familie og venner. Hvem gjorde det og hvorfor?

Litt forutsigbart, og ikke så veldig vanskelig å gjette løsningen på gåten kanskje, men likevel, dette er veldig bra. Ikke minst for dem som trives med Agatha-Christie-stilen. Her er det mye grums som stiger opp etterhvert som Kolbjørn, godt ledet av Patricia, rører i det mørkte tjernet som var Magdalon Schjelderups liv, kanskje særlig fra krigsårene. Det blir etter hvert rikelig med motiver og mulige mordere, ikke minst etter at flere i omgivelsene rundt offeret dør. Som i den forrige boka er det den kortfattede stilen og tørre humoren med filmavisen-stemme som bærer boken, i alle fall for min del.

Kan trygt anbefales.

Tags: ,

Leave a Reply