Ursula K. LeGuin: A Wizard of Earthsea

Endelig! Det er fantasy-tid igjen!

I en middelalderverden av små øyer i et arkipel i ellers endeløst hav, på øya Gont blir en morløs sønn av en smed, geitegjeteren Ged oppdaget av landsbyheksa. Ged har nemlig magiske evner langt utover hva som er vanlig. Han blir plukket opp av øyas trollmann, der han lærer seg det han kan, før han setter kursen for trollmannsskolen på øya Roke. Her skaffer han seg venner og fiender, blir nesten drept idét han setter fri en skyggeskapning fra dødsriket, og bruker noen år på å finne ut hvordan han kan nedkjempe uvesenet. Litt overraskende, siden leseren har gjettet sammenhengen for lenge siden.

Her er det plenty av klassiske ingredienser: Vakre men skumle prinsesser, hemmelige tårn og magiske steiner, lysende trollmannstaver, kamp med drager, magisk sjøfart, og alt for mye ungdommelig stolthet. Forfatteren legger ikke skjul på at hun ble inspirert av genrens bestefar, noe som går igjen i tematikk, og ikke minst i navn og språkglede.

Jeg likte kanskje spesielt godt det at det å være trollmann mellom slagene (som det gjerne går noen tiår, for ikke å si liv mellom), er et stillferdig yrke, nærmest et håndtverk. Jeg savnet kanskje litt mer langsom oppbygging av karakterene. Vi blir liksom ikke skikkelig kjent med dem før det hele er over. Men så er det visst ei lang bokrekke videre, så kanskje jeg får sjansen senere.

Slett ikke verst, synes jeg.

Tags: , , ,

Leave a Reply