Ursula K. LeGuin: The farthest shore

Fantasy-middelalder igjen: Spurvehauken, Ged blant kjente, har blitt gammel, og har inntatt sin plass som erkemagiker på trollmannskolen på øya Roke i Earthsea. Det går rykter om at verden mister magien. Trollmenn kan ikke lenger utøve trolldom, og kloke koner mister evnene sine. Alt blir borte i et hull i verden. For å finne ut av ting sendes Arren, den unge prinsen av Enlad til Roke for å søke hjelp. Spurvehauken tar ham med på tur for å redde hele Earthsea.

Vi slår oppi noen ingredienser: Det ville blitt fred bare et kongsemne kunne stå fram, og lede Earthsea fra Enlad som i gamle dager. Men først må trollmannen og følgesvennen hans reise en brokete reise gjennom mange land, til det tørre, fæle, mørke landet og utkjempe kamp med han slemme fyren.

Dette kunne blitt en flau rip-off av Ringenes Herre, men det blir det heldigvis ikke. LeGuin lar seg inspirere av Tolkien, men gjør det på en slik flott måte at vi heller nikker smilende gjenkjennende, enn irritert. Også er det drager med. Kan faktisk trygt anbefales for dem som liker fantasy.

Tags: , , , ,

Leave a Reply