Leif GW Persson: Faller fritt som i en drøm

Lars Martin Johansson har endt opp som sjef for Rikskriminalen, og blir regelmessig mobbet av polititopper verden over for at de ikke har tatt gjerningsmennene bak mordet på statsminister Olof Palme. Johansson bestemmer seg for, helt uoffisielt, å gå gjennom Palme-saken en gang til, og plukker de beste han har, nemlig Anna Holt og Lisa Mattei, kjent fra En annen tid, et annet liv, samt Jan Lewin, kjent fra de tidligere bøkene om Johansson. De graver seg ned i de uendelige haugene rapporter og permer, og finner til slutt et mønster som peker tilbake på Säpo. I en helt annen ende sitter den komplett udugelige Evert Bäkström som såkallt godsetterforsker på politiets hittegodskontor. Der får han et uventet tips om våpenet som drepte Palme.

Dette er siste bind i GW Perssons trilogi Velferdsstatens fall, og gir en skisse til oppklaring av mordet på Palme. Forfatteren er selv rimelig sikker på at det var omtrent på denne måten mordet ble begått. Fordelen er selvsagt at om det er sant får vi aldri vite det. Kritikken hans mot politiets etterforskning av saken, som han først tok frem i Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde står som før.

Spennende og svært underholdende. Og ikke så rent lite politifaglig, kanskje, om man skal tro forfatteren, som jo selv er forsker på politiarbeid. Kan trygt anbefales, som de to tidligere bøkene i serien.

Tags: ,

Leave a Reply