Francis Scott Fitzgerald: Den store Gatsby

Det er klassikertid igjen, og jeg har tatt for meg enda et bind av det 20. århundrets dannelsespensum, nemlig Den store Gatsby.

Den unge aksjemegleren Nick Carravay flytter til New York, og bosetter seg i et lite hus utenfor byen. Ved siden av bor den styrtrike Jay Gatsby, som er viden kjent for sin rikdom og sine overdådige selskaper, selv om ingen ser ut til å faktisk kjenne ham personlig. En som imidlertid kjenner ham fra tidligere er Nicks gamle vennine Daisy, som vraket Gatsby som ung og fattig, til fordel for sin nåværende mann av fornem og rik familie. Gatsby setter seg fore å vinne Daisy tilbake, og bruker Nick som forklede.

Dette er visstnok boka om den amerikanske drømmen. Gatsby har arbeidet seg opp fra fattige kår til beleven verdensmann. Samtidig er den en ganske vass kritikk av den samme. Hverken Daisy eller Jay er lykkelige i sin rikdom, og begge lever på løgner og overfladiskhet. Dette ender selvsagt som i all stor litteratur både dramatisk og tragisk. Tenk å kunne skrive som dette.

Tags:

Leave a Reply