Haruki Murakami: Kafka på stranden

Femtenåringen som kaller seg Kafka Tamura har bestemt seg. Han skal bli den tøffeste femtenåringen i verden. Moren tok med seg søsteren, og forsvant da han var liten, og han har et dårlig forhold til faren, en berømt kunstner. Så han trener og forbereder seg til han er klar, stjeler penger fra faren, og rømmer hjemmefra. Han reiser fra sted til sted, til han kommer til Takamatsu, der han blir boende på et privat bibliotek. Her blir han kjent med den androgyne Oshima, og den vakre middelaldrende Saeki.

Samtidig følger vi Nakata, en eldre mann som lever på trygd. Etter en selsom hendelse som barn, ble han liggende i koma, men våknet opp igjen, tilsynelatende med hjernefeil, eller “dum i hodet” som han sier selv. Nakata kan ikke lese eller skrive, og kan fort gå seg vill. Men han kan snakke med katter, og påkalle fiskeregn(!). Etter en voldsom opplevelse der Nakata til slutt dreper en mann, legger han ut på en reise sammen med lastebilsjåføren Hoshino.

Vi følger Tamura og Nakata gjennom noen uker. På et tredje, surrealistisk og drømmende plan, ser vi hvordan deres skjebner veves sammen, men uten helt å møtes. Forfatteren utforsker metaforen som begrep, hopper inn og ut mellom drøm og virkelighet, og drysser det hele over med en masse humor, krydrer med noen scener eksplisitt vold og sex, og gir leseren en god del stikk på bøker man skulle lest, filmer man burde sett, og musikk man burde ha et forhold til. En dannelsesroman om livet, katter, døden og kjærligheten, rett og slett.

Kafka på stranden anbefales, men krever god tid.

Tags:

2 Responses to “Haruki Murakami: Kafka på stranden”

  1. Silje says:

    Har du lest “Nedstörtad ängel” av Per Olov Enquist?

  2. ingvar says:

    Niks. Sjekket litt omtaler nå. Det virket jo som litt vel filosofisk stoff akurat nå. Skal vurdere den senere.

Leave a Reply