Jørn Lier Horst: Nattmannen

Midt i Larvik sentrum har noen satt et barnehode på en stake. Så grotesk begynner Nattmannen. Politiet, ved etterforsker William Wisting må finne ut hva som har skjedd, og går ut med bred etterforskning mot forbrytelsen som har skjedd noen få meter fra kontoret hans. Fra den andre siden kommer Wistings datter Line susende inn som sommervikar for VG, og starter etterforskning i parallell. Begge gjør raske framskritt, men saken har mange forgreininger, og bringer dem langt ut av landet.

Dette er svært aktuell krim, og toucher innom problemer som narkotikasmugling, kriminelle asylsøkere, organisert hvitsnipp-kriminalitet, høyreekstreme miljøer, vestens (og særlig Norges) nærvær i Afghanistan, og ikke minst forsvunnede asylbarn. Blir ikke dette litt mye? Slett ikke. Horst syr sammen skildringer av triste sjebner, Wistingenes privatliv, teknisk etterforskning og aldri så lite spenning, til en flott kriminalfortelling. I kvalitet nærmer Horst seg Mankell sine politiromaner. Dette er veldig bra. Hvis jeg skal utsette på noe, må det være de litt skolelæreraktige avsnittene der vi belæres med fakta om kriminalitet og samfunn. Disse bitene kunne vært pakket mer inn i handlingen, eller kortet litt ned på.

Jeg lar meg imponere. Anbefales for krim-elskere!

Tags: , ,

Leave a Reply