Kate Morton: Tilbake til Riverton

Det blir laget film om den tragiske skandalen på godset Riverton, og 98 år gamle Grace blir intervjuet om tiden da hun som ung jobbet som tjenestepike, og senere kammerpike på godset. Dette er rammehistorien, men den virkelige historien er om familien Hartford, og særlig de unge døtrenes sjebne.

Jeg kjøpte denne boka i den villfarelse at det var en kriminalroman, for å lese den i påsken. Siden jeg er så ergerlig sta, leste jeg gjennom. Det var ikke spesielt lurt. Dette er nemlig en påtatt romantisk gjengivelse av en forlengst oppgått løype. Den unge tjenestepiken forelsker seg i gårdsgutten, blir husets frøkeners sammensvorne, kokka kjefter på butleren, og det viser seg at husets herre har hatt forbindelser med tjenestefolket av den mindre ærefulle sorten. Legg på første verdenskrig, økonomiske problemer og utenomekteskapelige romanser, og du har – vel – Herskap og Tjenere, eller Downton Abbey, eller hva vet vel jeg. Dette gikk nok rett hjem hos Bokklubbens sentrale målgruppe, dvs husmødre fra 34 år og oppover. Jeg gav gladelig boka til svigermor. Huff!

Tags:

Leave a Reply