P.D. James: Anlegg for mord

Frøken Bolam, administrasjonsleder ved Steen psykiatriske klinikk, blir funnet drept med et slag i skallen og en syl i hjertet, i klinikkens kartotek i kjelleren. Bolam var mislikt av de fleste, og det blir derfor en utfordring for Adam Dalgliesh å finne ut hvem som kan være morderen.

Dette er herlig klassisk krim. Intrigen rundt selve mordet er ikke så interessant kanskje, men for et persongalleri. P.D. James roter i folks personlighetenes irrganger, og finner fram sjalusi, kompliserte sjeleliv, ikke-gjengjeldt kjærlighet, nedlatenhet, ærgjerrighet, hat, dominans, smålighet, og angst, alt trykket inn på en bitteliten klinikk, med pasienter på LSD- og elektrosjokkbehandling. Åpningsscenen slår an tonen, og den dirrer gjennom hele boka.

For dem som liker britisk krim er dette en liten skatt. Særlig spennende blir det ikke før helt mot slutten, men det gjør ingenting. Dette kunne godt være påskekrim på TV.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.