Ruters reisekort: Finn 10 feil

Hvis noen skulle være i tvil om motivet til dette blogg-innlegget: Løsningen med reisekort har mange feil, er svært lite fleksibel, og påfører ofte passasjerer som forsøker å gjøre opp for seg vanskeligheter. Til prisen (hvor mange hundre millioner har gått med til nå tør jeg ikke engang tenke på) kan det ikke sies å være annet enn en total fiasko, som burde vært begravet for lenge siden. Feilene under er enten selvopplevd, eller er merket med url til Ruters regelverk, eller nyhetssak hos Aftenposten.

Så Kjære Ruter. Legg ned reisekortet. Ta det bort. Finn på noe som virker. Og ikke bruk tid på tullball som hentepunkt og denslags.

Plaster på såret: NSB en veldig bra app som fungerer som alternativ i de fleste tilfeller, for dem som er så heldig å tilgang til en smarttelefon.

1. Et gyldig betalt månedskort lar seg ikke aktivere før det gamle har gått ut. Dette er kjent som “månedskort-fella”. En bruker som kjøper månedskort, og deretter validerer reisekortet, risikerer å betale bot dagen etter fordi det var det gamle kortet som ble validert, og ikke det nye. Dette er en stygg systemsvakhet. Det burde vært mulig å forhåndsvalidere biletten fra og med et gitt tidspunkt. http://bit.ly/18m7AL9

2. Det er ikke mulig å lese av abonnement-status eller reisepenger-saldo på et anonymt reisekort før man validerer, med mindre man har tilgang til billettautomat. Dersom f.eks en pensjonist reiser sporadisk med reisepenger, eller med et utgått månedskort, og går på et busstopp uten automat (det finnes tusenvis av slike i ruter-området) må han gå av. Det er ikke mulig å kjøpe gyldig billett. Det er ikke mulig å fylle på reisekortet fra sjåfør. Det er ikke mulig å fylle på reisekortet via mobil.

Det finnes visstnok en automatisk abonnementsløsning som fyller på reispenger fra bankkontoen din. Den fjerner imidlertid muligheten for anonym påfylling, og vil heller ikke passe for alle økonomier. Jeg antar det finnes ca 26 personer som benytter dette i dag, men blir gjerne korrigert på det.

3. Det er kun plass til én billett av gangen på reisekortet. En familie på f.eks to voksne og tre barn som reiser sporadisk må derfor vedlikeholde reisepenger på fem kort, hvorav tre må spesialregistreres og deretter selv merkes som barnekort (kortet selv kan ikke indikere om det er for barn eller voksen). For familien i eksempelet får man dermed 5x feil nummer 2.

4. Samme som 3, men med en skoleklasse skal på tur. (Nei, Rufus-kortet passer ikke for alle, det gjelder bare til visse tidspunkter på dagen.) Alternativet er å finne en billettautomat og ta ut 26 enkeltbilletter. Ikke veldig praktisk.

5. Minstesum for påfyll av reisepenger er 100 kroner. Ved første gangs bruk må familien i eksempelet derfor ut med 500 kroner for en tur fra Majorstua til Nationaltheatret.

6. Det er ikke mulig å validere kortet ombord på tog, selv om konduktøren har kortleser.

7. Det er ikke mulig å betale med reisepenger ombord på tog, selv om konduktøren har kortleser.

8. Ved tekniske problemer med reisekortet er det passasjeren som må bevise sin uskyld. Kortet i seg selv gir ingen indikasjon på om det virker eller ikke (i motsetning til app, mobil eller papirbilletter). http://bit.ly/11kE0N3

9. Ved midlertidig tekniske problemer på billettautomat eller valideringspunkt må passasjeren bare ta sjansen og reise som vanlig. Ved evt kontroll må passasjeren selv bevise sin uskyld (hint: Bruk mobilkamera). http://bit.ly/11r4Edc

10. Det er ikke mulig å validere billett i reisekortet på forhånd (“denne billetten er gyldig fra 1. juli 2013″). (Det generelle problemet til feil nummer 1)

Løsning: Forkast hele reisekortsystemet, selg billetter på SMS eller app, og papirbilletter til de 39 menneskene som gjenstår. Eller gi oss en variant av flexikortet tilbake. Flexikort var enkelt og idiotsikkert for brukere fra 5 til 105 år. (Er det ledig felt til stempel igjen? Da kan du bruke kortet.) Familien i eksempelet hadde klart seg med to flexikort, et til voksen, og til barn, og de var lette å se forskjell på.

Tags: , , ,

Leave a Reply