P.D. James: Mystiske omstendigheter

Overbetjent Adam Dalgliesh i Scotland Yard har hatt nok mord for en stund. Dessuten må han bestemme seg om han skal fri til kjæresten sin eller ikke. For å samle tankene reiser han på ferie til sin gamle tante Jane som bor helt ute på heden mot havet, på kysten av Suffolk ved landsbyen Monksmere Head. I Monksmere bor det flere litteraturinteresserte naboer, og de går gjerne på besøk til hverandre om kveldene. Når ryktet om at poeten Adam Dalgliesh er på besøk hos gamle frøken Dalgliesh ramler hele gjengen inn, og gjestene kappes om å være interessante. Like etter blir kriminalforfatteren Maurice Steton funnet drept, og i under svært mystiske omstendigheter. Han blir funnet drivende i båten sin, med hendene kappet av. Enda merkeligere blir det når det viser seg at hendelsen var beskrevet på forhånd av en av gjestene hos Jane. Det er det lokale politiet som må ta ansvaret for saken, men Dalgliesh blir motstrebende trukket inn i etterforskningen.

Godt, innimellom kostelig godt om ganske sikkert selvopplevde følelser litterater imellom. Som vanlig hos P.D. James er det det misunnelse, begjær, og intriger på mange nivåer. Den praktiske løsningen på mordgåten oppfattet jeg som i overkant teknisk intrikat, og ikke helt overbevisende, men så er det jo forholdene mellom menneskene som er spennende i bøkene om Dalgliesh.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.