P.D. James: A Shroud for a Nightingale

Det er inspektørvisitas på John Carpendar sykehus, og Muriel Beale, statens inspektør for sykepleierskoler får i undervisningsrommet i studenbygningen Nightingale House, se en demonstrasjon av mating av pasient gjennom slange. Søster Pearce, en av sykepleierstudentene blir fôret med varm melk rett til magesekken. Melkeflasken er imidlertid forgiftet, og studenten dør smertefullt rett foran øynene deres. Hendelsen blir vurdert som et uhell, men når nok en student dør under noe uklare omstendigheter noen uker senere blir Scotland Yard, ved politiinspektør Adam Dalgliesh kalt ut for å etterforske saken. Det viser seg at Pearce ikke var spesielt populær blant studentene, men det er enda flere som kan ha hatt motiv for mordet.

Her blir det mange mistenkte, og Dalgliesh må holde tungen rett i munnen mellom ivrige studenter, overlegne overleger, den ærgjerrige skjørtejegeren av en overkonstabel han har med seg, pratesyke vaskekoner, sjalu gamle sykepleierfrøkner, og ikke minst den allstedsnærværende suverene Matronen, søster Mary Taylor, som Dalgliesh føler seg ikke så lite tiltrukket av. P.D. James legger ikke fingrene mellom når hun beskriver det lukkede miljøet i sykehuset og studentinternatet. Her er det mye hat, sjalusi, begjær og hemmelighetskremmeri mellom veggene, men Dalgliesh må grave dypere enn som så før han finner morderen.

P.D. James skriver jo helt utrolig bra. Dette er ikke hennes beste Dalgliesh-roman, men det er likevel noe helt eget med beskrivelsene av mennesker og følelseslivet deres. Av og til blir det nesten litt vel avstumpet, kanskje. Det ser ikke ut til å være mange glade sjeler på John Carpendar.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.