Jo Nesbø: Politi

Førstebetjent Harry Hole er tilbake. Enskjønt, førstebetjent og førstebetjent. Innelåst på et godt bevoktet rom, innerst i kjelleren på Rikshospitalet, ligger en mann i koma, som kan vitne i saken om narkotika-baronen som forgiftet Oslo med det nye dopet fiolin. Utenfor sykehuset, i området i og rundt Oslo dreper noen politifolk på temmelig grusomme måter, og i forbindelse med åsteder der drap har blitt begått tidligere, men ikke blitt oppklart. Harrys gamle uvenn Mikael Bellmann er byens wonderboy, og har steget i gradene til Oslos yngste politimester. Men han er hardt presset både av media og av dårlige venner i politikken. Gunnar Hagen, leder for Voldsavsnittet ved politihuset på Grønland, må gå bredt ut. Samtidig skraper han sammen Harrys gamle venner fra tidligere bøker, for å etterforske saken parallelt.

Mange ventet på den neste boka om Harry Hole, og med media-opphausingen og all reklamen, var boka en bestselger før den var kommet på trykk. Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet. For Jo Nesbø gjør det for perfekt. Han følger malen litt for nøyaktig. Så om du har lest serien om Harry Hole før, klarer du ikke bli overrasket lenger. Når noen dør, og det ikke er gitt på forhånd hvem det er, er det i alle fall helt sikkert ikke han det legges opp til at det er. Og når forfatteren leder leseren fram til at morderen kommer nærmere, hah, så er det ikke morderen likevel. Og når til slutt drapsmannen avsløres, så, er det ikke han alle trodde det var. Men den som har med seg øyne og ører får nok med seg hintet på hvem gjerningsmannen er likevel, for det blir gitt ganske tydelig. Og selv om vi kommer til et avsluttende resultat, klarer ikke Nesbø la være å gi oss et lite grøss til slutt, i ren 80-talls-horror-stil, og en historie han kan skrive videre på senere.

Det er ikke akurat for lite vold i boka, men drapsvåpnene om enn så bestialske de er, er i alle fall ikke noe djevelskap Nesbø har pønsket ut på egenhånd, slik som i Panserhjerte. Grøss og gru. Her klarer man seg med stumpe våpen, eller en vanlig elektrisk bajonettsag. Huff. Nesbø tar som kjent ikke fem øre for å ta livet av helter og hovedpersoner i boka (unntatt Harry selv da, han kan jo ikke dø), så det er bare å bite tennene sammen, og vente på hvem som skal få unngjelde denne gangen. Fansen har lest den allerede. Hvis du liker en velskrevet thriller med mye action og blod, så blir det neppe bedre enn dette. Høres ikke dette bra ut, så styr utenom. Men vi må jo få vite hvordan det går med Harry, ikke sant? Kanskje det går bra denne gangen? Eller neste gang?

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.