Kader Abdolah: Huset ved moskéen

I byen Senedjan i Iran er en liten moské. I huset ved moskéen har byens imam alltid bodd, og familien som eier huset har valgt imam og vært en viktig leder i byen i 800 år. Vi følger den rike teppehandleren Ãqa Djãn i en familiekrønike over flere generasjoner, gjennom opprørstiden på 60-tallet, og shaens fall, til Khomeinis maktovertakelse, hans regime gjennom krigen mot Irak, og, heldigvis, et gløtt av håp mot slutten av historien.

Dette er en rik bok. Her er det selvsagt mye elendighet og tristesse. Her er innslag med skummel thrillerspenning. Her er nærmest dokumentarisk gjengivelse av deler av Khomeinis liv under og etter revolusjonen, og den grusomme nådeløsheten under regimet hans. Men her er også småfortellinger med glimt i øyet og lun humor, og et vakkert utsmykket kikkehull inn i persisk kultur.

Anbefales svært varmt.

Tags:

Leave a Reply