Terry Pratchett: Dodger

Siden jeg akurat har lest Store forventninger passet det jo veldig bra å få med meg denne her. Hvor fikk Charles Dickens inspirasjon fra? Jo han gikk selvsagt gjennom Londons gater og skrev om dem han så og møtte, samt hans egne opplevelser i det samme miljøet. Hvem er så Dodger? Jo, han er en prins i Londons underverden. Alle kjenner Dodger, og Dodger kjenner alle, og ingen kan fange ham. Dodger lever av det han kan finne i andres lommer, og i kloakken under gatenivå, og det er ingen dårlig jobb, mener han selv. Han tjener bedre enn skorsteinsfeierne, og mindre farlig er det også. Men så berger han livet til en skjønn liten dame, og sjebnen drar ham med seg. Han treffer forfatteren Charlie Dickins, blir kledd opp som gentleman, som en man kan ha store forventninger til, og blir dagens helt idét han overlever møtet med barbereren i Fleet Street.

Pratchett har plassert historien i “ekte” tid, i Dickens London, og Dodger treffer en rekke ekte mennesker, bla Charles Dickens selv, Henry Mayhew (som boka er dedikert til), og Benjamin Disraeli, i tillegg til den overfloden av personligheter og referanser fra perioden. Dodgers egentlige navn er Pip. Akkurat.

Altså en sterkt leseverdig bok. Spenning og humor på topp Pratchett-nivå. Det er ikke spesielt langt fra Ankh Morpork til London i så henseende. Og like fullt en litt alvorlig bok. London som hovedstaden i Verdens beste land, etter de som bor ders egen mening, fortjener jo ærlig talt sikkerhet for innbyggerne likhet for loven, og et fungerende kloakknett. Anbefales!

Tags: , ,

Leave a Reply