Victor Hugo: De elendige

Siden jeg først er i klassiker-sporet: Jeg har fått meg litt mer almenndannelse, og lest Les Miserables!

Jean Valjean har et hardt liv. Han stjal et brød, og ble dømt til straffearbeid i fire år som galleislave. Så forsøkte han å rømme, og ble tatt. Og rømte igjen, og ble tatt. Og rømte igjen. Og ble tatt. 19 år sonte han tilsammen, så da er det jo greit å prøve å bli til noe annet. Med litt kirkelig hjelp starter han et nytt liv, og blir vellykket forretningsmann. Han forbarmer seg over en prostituert, og vil hjelpe henne og datteren Cosette. Men fortiden innhenter ham, og det er ikke måte på hvor mye motstand og elendighet Jean og Cosette må gjennomgå før vi kommer til enden av historien.

Jeg trodde dette var en historie om den franske revolusjonen. Der tok jeg skammelig feil. Victor Hugo skrev nok så hjertene blødde i 1862, og historien holder seg forbausende bra fremdeles.

Tags: ,

Leave a Reply