J.K. Rowling: Skalden Skurres historier

I siste bind i sagaen om Harry Potter og vennene hans får vi høre om den mystiske boka Skalden Skurres historier. Senere oversatte Hermine Grang boka fra originalrunene til moderne språkdrakt. Boka er en liten samling klassiske historier fra hekseland, skrevet av Skalden Skurre en gang for lenge siden. Samlingen har for hekser og trollmenn omtrent samme status som Brødrene Grimm, eller Asbjørnsen og Moe her på berget.

Det taler til Rowlings fordel at hun skrev denne boka til inntekt for et godt formål, og uten for mange andre baktanker. Det er nemlig ikke så mye annet å si positivt om denne boka. Litt morsomt selvsagt, med forord fra forfatteren, fotnoter av Hermine, og kommentarer fra salige Humlesnurr. Slike gammeldagse historier er selvsagt smekkfulle av allegori og ikke spesielt godt skjult moral, men jeg synes likevel ikke prosjektet er så veldig vellykket. Historiene mangler … et eller annet. De har ikke nok … autensitet. De likner ikke på moralske historier fra middelalderen. Snarere likner de på noe som forsøker å likne på moralske historier fra middelalderen, evt et forsøk på å vri litt mer innhold fra Harry & co. Sorry. Men kanskje jeg ikke er midt i målgruppa heller.

Tags: , ,

Leave a Reply