P.D. James: En upassende jobb for en kvinne

Unge Cordelia Grey jobber i et bittelite detektivbyrå. Hennes arbeidsgiver, den pensjonerte politimannen Bernie Pryde, lærer henne de triks han kan, testamenterer bedriften til henne, og tar deretter livet sitt i ro og mak på kontoret. Cordelia blir sittende igjen med få oppdrag, men klarer såvidt å holde hodet over vannet. Det er mange som synes at yrket som privatdetektiv er en upassende jobb for en kvinne, men hun opparbeider seg etter hvert et rykte som seriøs og diskret, og dessuten flink til å finne bortkommede katter. Så får hun i oppdrag å finne ut hva som har skjedd med studenten Mark Callender. Faren har fått beskjed om at sønnen har tatt selvmord, men ansetter Cordelia til å finne ut om dette er riktig. Cordelia går løs på oppgaven, og oppsøker Marks vennekrets ved Cambridge, den lille rønna han bodde i utenfor byen. Litt psykologi og litt spenning blir det underveis før Cordelia har nøstet opp alle tråder. En tur innom Adam Dalgliesh må hun også før saken lukkes helt.

Det er en stund siden P.D. James skrev denne boka, og hun forlot Cordelia etter to bøker og noen fotnoter i historiene om Dalgliesh. Dette er slett ikke dårlig krim. Boka er god og leseverdig, med P.D. James’ velkjente kvalitet i skildring av mennesker og deres sjebner. Spenning, og noen overraskelser blir det også plass til underveis, men jeg sitter litt igjen det inntrykket at Cordelia har et ikke-utløst potensiale som romanfigur. Det virker litt som om forfatteren selv ikke blir helt klok på henne. Fans av P.D. James må selvsagt innom Cordelia.

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.