John le Carré: Telefon til avdøde

Det er etterkrigstid, en gang tidlig på 60-tallet, og kald krig i Europa. Lille ulykkelige, grå, forlatte og bedratte George Smiley, tilbakekalt spion for den britiske etteretningstjenesten skal bare intervjue Samuel Fennan, kandidat til en høyere stilling i utenriksdepartementet. Bare et enkelt lite intervju, der han skal fortelle at MI6 ikke har noe som helst imot at han får stillingen, og at noen tilsynelatende grunnløse anonyme anklager ikke blir lagt vekt på. Men Fennan dukker ikke opp. I stedet blir han funnet død, angivelig etter å ha tatt sitte eget liv. Smiley blir pekt ut som syndebukk, siden det var han som sist snakket med Fennan på telefonen, og blir sendt ut for å rydde opp. Han oppsøker dermed avdødes kone, der han tar telefonen, siden han antar at det er til ham (dette skjer jo flere tiår før mobiltelefonen ble oppfunnet). I stedet mottar han beskjed om vekking, som bestilt kvelden i forveien. Men ville en selvmordskandidat bestille vekking før han tar sitt eget liv? Smiley aner ugler i mosen, og begynner å grave dypere i Fennans liv og omgivelser. Kort tid etter er han selv i skuddlinjen.

Første bok om George Smiley. Hvis jeg har lest den før, der det så lenge siden at jeg ikke kunne huske det. Jeg tok den fra måfå fra hylla, og ble revet med. Om man liker Smiley (og det skal veldig godt gjøres å ikke like ham), er dette en kanonstart på serien om Circus, MI6 under den kalde krigen. Her er alt, et spennende plot, en super anti-helt som gjør så godt han kan, og går fra det ene nederlaget til det andre, fremragende menneskeskildringer, og et glimt av den kalde krigen, slik den var lenge før de fleste av dagens lesere ble født. Anbefales varmt.

Tags: , ,

Leave a Reply